Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Πανηγυρίζουν για το… συμπληρωματικό μνημόνιο, τα προαπαιτούμενα και το χρέος που το… ρύθμισαν μόνοι τους

tsipras alex keimeno

Μπορεί στην Κυβέρνηση να πανηγυρίζουν και να μιλούν για την αρχή του τέλους της ύφεσης στη χώρα, ωστόσο, τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, μόνο θετικά δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κάποιος.

Και για να μην μπερδευόμαστε, σας ενημερώνουμε ότι...
το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας» μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Επίσης το ΔΝΤ θέτει νέους όρους άρα νέα μέτρα για να παραμείνει στο πρόγραμμα. 

«Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ), ενώ με ένα «συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας», το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος», τονίζει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Το συμπληρωματικό μνημόνιο αναμένεται να περιλαμβάνει τις αποφάσεις του Eurogroup σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στα δάνεια του ESM/χρέος και στον κόφτη. Μπορεί λοιπόν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να ενέκριναν επί της αρχής την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά, αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την επιστροφή του στην Αθήνα θα πρέπει να διορθώσει το φρεσκοψηφισμένο πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να πάρουμε τα πρώτα 7,5 δισ. ευρώ!
Την ίδια ώρα πηγές του ΥΠΟΙΚ, πανηγυρίζουν υποστηρίζοντας ότι:

1. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

2. Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα "πέσουν" στην αγορά.

3. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

4. Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους.

Η αλήθεια είναι ότι… 

Σε πείσμα των κυβερνητικών πηγών που επέμεναν ότι δεν υπάρχει ζήτημα, ο επικεφαλής του ESM απαρίθμησε τα «αγκάθια», χωρίς να κρύψει την ενόχλησή του:

-Αγορά «κόκκινων» δανείων -Συντάξεις (μάλλον εννοούσε το ΕΚΑΣ) αλλά και την μείωση των συνάξεων την οποία η Κυβέρνηση πήρε πίσω και αποφάσισε να ισχύσει από Ιούλιο. Οι δανειστές θέλουν να ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2016 δηλαδή αναδρομικά.

-Αποκρατικοποιήσεις Η εκταμίευση αναμένεται να γίνει στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, ενώ και από την ανακοίνωση του Eurogroup δεν είναι σαφές εάν τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα δοθούν μεμιάς ή σε περισσότερες υποδόσεις, με στόχο να ελέγχεται η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου.

Με το σταγονόμετρο οι εκταμιεύσεις 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώνει κάθε φορά ορισμένα προαπαιτούμενα για να λαμβάνει μία-μία τις υποδόσεις των συνολικά 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι η εκταμίευση θα γίνεται υπό όρους. Τα 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Η πρώτη εκταμίευση θα γίνει, όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, αν καλύπτονται τα προαπαιτούμενα και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν δώσει την έγκρισή τους, δήλωσε. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και στο ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, γιατί οι Θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένοι από κάποιες λεπτομέρειες. «Μόνο αν ικανοποιηθούμε θα προχωρήσουμε», τόνισε. «Η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί μετά το καλοκαίρι, αφού πρώτα θα έχουν τηρηθεί οι υπόλοιπες υποχρεώσεις και η εξυπηρέτηση του χρέους», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ESM. Η επόμενη εκταμίευση θα αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί μια πρόσθετη εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, υπό την αίρεση ότι θα εκπληρωθούν προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τον τομέα της ενέργειας. «Οι δόσεις θα εκταμιευθούν μόνο αν εκπληρωθούν και άλλα προαπαιτούμενα για τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο ταμείο τους και προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

Στον αέρα το χρέος 

Όσον αφορά στο χρέος, ο πήχης είχε χαμηλώσει προ πολλού και αναμφίβολα η ενεργοποίηση του πρώτου πακέτου μέτρων για την ελάφρυνση μέσω της διαχείρισης δεν προσφέρει έδαφος για πανηγυρισμούς, καθώς, όπως παραδέχθηκαν Ντάισελμπλουμ- Ρέγκλινγκ, δεν είναι εύκολο να γίνουν υπολογισμοί για τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο. Από την άλλη, μόνο και μόνο η απαρίθμηση συγκεκριμένων «εργαλείων» για την ελάφρυνση σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα δίνει στις αγορές ένα κλίμα διαφορετικό, αλλά με δύο αστερίσκους:

α) Ότι τα μέτρα αυτά δεν «κλειδώνουν» τώρα, αλλά το 2018 - και μόνο εάν κριθεί αναγκαίο.
β) Ότι είναι άγνωστο αν το Ταμείο, που έδωσε πολύ συγκεκριμένες και «μαύρες» προβολές για το χρέος, θα αλλάξει αυτές τις προβλέψεις στο τέλος του έτους, όταν θα αποφασίσει για το αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για τον «κόφτη» 

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το Eurogroup κατέληξε σε έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, που θα ενεργοποιηθεί εάν και όποτε χρειαστεί. Την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού θα αποφασίζει το Eurogroup και εφόσον επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο μηχανισμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα όπως η περαιτέρω αναδιαμόρφωση των δανείων του EFSF καθώς και το πλαφόν και η αναβολή των πληρωμών τόκων.

Τέλος, το Εurogroup συμφώνησε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους πρέπει να παραμείνουν κάτω από το επίπεδο του 15% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά τη λήξη του προγράμματος κάτω από το 20% του ΑΕΠ.

Παραμονή του ΔΝΤ 

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, το Eurogroup χαιρέτισε την πρόθεση της διοίκησης του ΔΝΤ να υποστηρίξει στο Εκτελεστικό Συμβούλιό του την έγκριση ενός νέου προγράμματος με την Ελλάδα, πριν από το τέλος του έτους. Ερωτηθείς σχετικά με το τι σκοπεύει να κάνει η Ευρωζώνη σε περίπτωση που το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου δεν εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας πως «χωρίς το ΔΝΤ δεν προχωράμε». Επίσης, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι στόχος είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: