Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Εκμετάλλευση ή ανεργία; Διάλεξε!

UnemployedΈναν ακριβώς αιώνα πριν, το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, η τότε «παλιά» αριστερά, μιλούσε για το Κεφάλαιο και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σήμερα, έναν αιώνα μετά, το Κεφάλαιο αποφάσισε να «απαλλάξει» τον εργαζόμενο από το αίσθημα εκμετάλλευσης, απαλλάσσοντας τον πλήρως από την εργασία του. Και η «νέα» αριστερά σωπαίνει…
Είναι εντυπωσιακή η σιωπή των παγκόσμιων αριστερών κομμάτων και κινημάτων στην επίσημη ανακοίνωση (γιατί η τάση είχε ήδη ξεκινήσει) της έναρξης της...
«4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», όπως χαρακτηρίστηκε από την οικονομική και πολιτική ελίτ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έκανε την ετήσια συνάντηση, τον Ιανουάριο στο Νταβός. Ήταν και ο Τσίπρας εκεί.

Αυτό που αποφάσισαν οι ισχυροί του Νταβός ήταν η αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας με εκείνη των ρομπότ. Το ονόμασαν «επανάσταση» και δήλωσαν πως, όπως κάθε «επανάσταση» έτσι κι αυτή θα έχει τις θυσίες της: Αναμένεται να χαθούν 5.οοο.οοο θέσεις εργασίας στα επόμενα 5 χρόνια, είπαν, ωστόσο από η μεγάλη λίστα επαγγελμάτων που θα πληγούν άμεσα, υποδηλώνει ότι από την πρόβλεψή τους λείπουν μερικά… μηδενικά!

60.000 Κινέζοι εργοστασιακοί εργάτες έχουν ήδη αντικατασταθεί από ρομπότ

5747fde5c461887b408b45a3
Η Foxconn, ένας σημαντικός κατασκευαστής των συσκευών της Apple και της Samsung, φέρεται να έχει απολύσει 60.000 εργαζόμενους σε ένα από τα εργοστάσιά της στην Κίνα και να τους έχει αντικαταστήσει με ρομπότ.

Το εργοστάσιο στην περιοχή Kunshan της Κίνας έχει μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων από 110.000 σε 50.000 χάρη στην εισαγωγή των ρομπότ, αναφέρει η εφημερίδα South China Morning Post.
«Περισσότερες εταιρείες είναι πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους», σύμφωνα με τον επικεφαλής δημοσιότητας στην περιοχή Xu Yulian. Ως και 600 μεγάλες εταιρείες στην Kunshan έχουν παρόμοια σχέδια, σύμφωνα με έρευνα της κυβέρνησης.

«Το εργοστάσιο Foxconn έχει μειώσει το εργατικό δυναμικό του από 110.000 σε 50.000, χάρη στην εισαγωγή των ρομπότ. Έχει γευτεί την επιτυχία στην μείωση του κόστους εργασίας», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Xu Yulian.
Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά φέτος εορτάστηκε από ρομποτικό μπαλέτο
Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά φέτος εορτάστηκε από ρομποτικό μπαλέτο

«Εφαρμόζουμε τη ρομποτική μηχανική και άλλες καινοτόμες τεχνολογίες παραγωγής ώστε να αντικαταστήσουν επαναλαμβανόμενες εργασίες, καθώς και μέσω της κατάρτισης, επίσης, που θα επιτρέπουν στους υπαλλήλους μας να επικεντρωθούν σε υψηλότερα στοιχεία προστιθέμενης αξίας στη διαδικασία παραγωγής», είπε Foxconn σε δήλωσή του στο BBC.

Να υποθέσουμε ότι οι δεκάδες χιλιάδες εργάτες που ήδη έχασαν την εργασία τους τώρα… σπουδάζουν ρομποτική;

Η Foxconn, η κατασκευάστρια των iPads και iPhones, έχει πολλάκις επικριθεί για καταπιεστικές συνθήκες εργασίας του, οι οποίες έχουν κατά το παρελθόν οδηγήσει  εργαζόμενους στην αυτοκτονία.
Από το Σεπτέμβριο του 2014, πάνω από 500 εργοστάσια σε όλη την επαρχία Γκουανγκντόνγκ έχουν ξοδέψει σχεδόν $ 630 εκατομμύρια (4,2 δισεκατομμύρια γιουάν) σε ρομπότ.

Μερικοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αυτοματοποίηση θα επηρεάσει σοβαρά την αγορά εργασίας. Τριάντα πέντε τοις εκατό των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από την εταιρεία συμβούλων Deloitte σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Από τη «Βιομηχανική Επανάσταση»…

powerhouse-mechanic-v3-b

στην «4η Βιομηχανική Επανάσταση»…

man-surviving-unemployment

… η παγκόσμια ελίτ δηλώνει ότι η λύση στην κρίση του καπιταλισμού της, είναι το τέλος της εκμετάλλευσης του ανθρώπου και η αντικατάσταση του με ρομπότ και… όποιος αντέξει. Σε αυτήν την επανάσταση, συμφωνούν και τα αριστερά κινήματα, η λεγόμενη «νέα αριστερά», η αριστερά της «προόδου», της παγκοσμιοποίησης, της τεχνολογίας και των «καινοτόμων ιδεών».

Δεν μένει, παρά να τους δούμε να οργανώνουν και το ρομποτικό συνδικαλιστικό κίνημα με την ίδια «επιτυχία» που οργάνωσαν τόσα χρόνια και των εργαζομένων: Ελεγχόμενο, όταν και όσο πρέπει…

© i-gata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: