Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΑΥΤΑΠΑΤΗ της Κυβέρνησης και το "κούρεμα" στο χρέος - Το αποκλείουν και μιλούν για πρόσθετα μέτρα

senaria
Αυταπάτες φαίνεται είχαν για ακόμη μια φορά τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το οικονομικό επιτελείο, σχετικά με την έκβαση στην υπόθεση του χρέους.

Οι συγκεκριμένες μάλιστα αυταπάτες ήταν αυτές που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Κυριακή στη Βουλή, προκειμένου να μας πείσει για την...
αναγκαιότητα των νέων σκληρών μέτρων που υποχρεώθηκε να πάρει. Πρόκειται για τα τελευταία σκληρά μέτρα είχε πει, αλλά απαραίτητα αφού θα οδηγήσουν στο κούρεμα του χρέους. Και έρχονται σύσσωμοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup (που είναι σε εξέλιξη) με αρχηγό τον Σόιμπλε, όχι απλά να αποκλείουν οποιαδήποτε κουβέντα για απομέιωση του χρέους, αλλά να μιλούν για πρόσθετα μέτρα που αν χρειαστεί η Ελλάδα υποχρεούνται να πάρει.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Γερμανού καθώς έφτανε στο Eurogroup οι οποίες είναι κόλαφος για την Ελλάδα! «Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι πιεστικό πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε όμως, ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Αναφερόμενος εξάλλου στον δημοσιονομικό «κόφτη», ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι «αν η Ελλάδα πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα θα τα πάρει.» Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του για την επίτευξη «κατ’ αρχήν» συμφωνίας στο Εurogroup. «Θα ελέγξουμε σήμερα τι ακριβώς έχει ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο και θα αποφασίσουμε» είπε. «Δεν υπάρχει διαφωνία με το ΔΝΤ για την Ελλάδα, μόνο εντατικές συζητήσεις.

Είμαι σίγουρος για μια γενική συμφωνία με το Ταμείο σήμερα» εκτίμησε δε ο γερμανός υπουργός. «Το μέλλον θα δείξει ποιος έχει δίκιο για την Ελλάδα…» συμπλήρωσε με σημασία. Όπως διευκρίνισε, για τα επόμενα δέκα χρόνια η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με το χρέος και «οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται στην ώρα τους». «Η αξιολόγηση σε μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρωθεί» ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους. Όπως δήλωσε ακόμη, «στο προηγούμενο Eurogroup χτίσαμε μια γέφυρα με την Ελλάδα».

Προέχει η συμφωνία με το ΔΝΤ

«Ο στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι να επιτύχουμε τη συμφωνία με το ΔΝΤ» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο πρόεδρος του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η απομάκρυνση του ΔΝΤ «δεν αποτελεί επιλογή», πολλά κράτη μέλη έχουν εκφράσει την «επιθυμία τους να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς έχει εμπειρία στην παρακολούθηση προγραμμάτων και αξιολογεί με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάσταση στην Ελλάδα και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς».

Επίσης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι δεν εξετάζεται το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αλλά ο τρόπος να γίνει πιο διαχείριση η ετήσια επιβάρυνση από το χρέος. «Υπάρχει λόγος που πρέπει να εξετάσουμε την ελάφρυνση του χρέους. Γιατί είναι πολύ υψηλό και θα υπάρχουν προβλήματα στο μέλλον. Η ανάλυση του χρέους το δείχνει αυτό. Πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα, πότε και πώς θα αντιμετωπίσουμε είναι το θέμα της σημερινής συνάντησης», σημείωσε ο ίδιος. Τέλος, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομιών εάν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σωστά τις μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί πλήρης συμφωνία. «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική δουλειά από πέρυσι το καλοκαίρι και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και δύσκολα μέτρα».

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: