Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Το νομοθετικό μπαράζ του καλοκαιριού


Στο «κύμα» νομοσχεδίων που έρχεται το επόμενο διάστημα έχει αναφερθεί ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος επεσήμανε με νόημα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης πως «τώρα αρχίζουμε». Πρόκειται για νομοσχέδια που ήταν σε εκκρεμότητα, καθώς έπρεπε πρώτα να συμφωνηθεί το πακέτο μέτρων με τους δανειστές και μετά να τρέξουν οι υπόλοιπες δράσεις...


«Ποδαρικό» θα γίνει με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που προβλέπει νέου τύπου ενισχύσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Με την κατάθεσή του η κυβέρνηση θέλει να στείλει και ένα μήνυμα πως αλλάζει σελίδα και πλέον η συζήτηση δεν θα περιστρέφεται γύρω από τα «προαπαιτούμενα».
Μέσα στον Ιούνιο τον δρόμο για τη Βουλή θα πάρουν δύο ακόμα νομοσχέδια: το ένα του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση και το άλλο του υπουργείου Υγείας που αφορά στον τομέα Ψυχικής Υγείας.

Ο βασικός «όγκος» των νομοσχεδίων που θα τεθούν προς ψήφιση στη Βουλή εν μέσω θέρους προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στρέφεται στη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και στον εντοπισμό των «κρυφών εισοδημάτων». Τέλος ένα νομοσχέδιο-σκούπα ή εναλλακτικά περισσότερα νομοσχέδια με στοχευμένες διατάξεις θα καταθέσει το υπουργείο Παιδείας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Πάνω από 4 δισ. το πακέτο του νέου αναπτυξιακού νόμου


«Βεντάλια» ειδών ενισχύσεων με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιλαμβάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Το χρηματοδοτικό πακέτο του νόμου εκτιμάται ότι θα φτάσει στο τέλος του 2020 ακόμη και τα 4,2 με 4,3 δισ. ευρώ.

Οκτώ είναι οι κατηγορίες ενισχύσεων που μπορούν να διεκδικήσουν μικρές, πολύ μικρές, μεσαίες, μεγάλες, νέες αλλά και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις:

• Φορολογική απαλλαγή, το ύψος της οποίας -με ανώτατο 20% ετησίως- μπορεί να επιμεριστεί έως και 15 χρόνια.
• Δημόσια επιχορήγηση από 10% έως 45% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τη γεωγραφική περιοχή της επένδυσης.
• Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης.
• Επιδότηση επιτοκίου.
• Επιδότηση του κόστους απασχόλησης.
• Δωδεκαετές σταθερό φορολογικό πλαίσιο για επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ που δημιουργούν τουλάχιστον δύο νέες θέσεις εργασίας ανά ένα εκατ. ευρώ επιλέξιμης δαπάνης.
• Fast track αδειοδότηση.
• Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω Ταμείου Συμμετοχών - fund, εγγυήσεις δανείων και κεφαλαιακές συμμετοχές.

Το ελάχιστο ύψος των επενδυτικών σχεδίων είναι 100.000 ευρώ για τις Κοιν. Σ.Επ., 150.000 ευρώ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, 250.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις και τους συνεργατικούς σχηματισμούς και 500.000 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης είναι μέχρι 5 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο, έως 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και μέχρι 20 εκατ. ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Στόχοι του επενδυτικού πλαισίου είναι η δημιουργία καινοτομικών, εξωστρεφών και δυναμικών-βιώσιμων επιχειρήσεων που θα αυξήσουν την απασχόληση με έμφαση στους νέους επιστήμονες. Επιπλέον επιδιώκεται η επανεκβιομηχάνιση της χώρας με τη στήριξη της καταρρέουσας αλλά όχι της απαξιωμένης βιομηχανίας. Δύο είναι οι κλάδοι που κατά προτεραιότητα θα ενισχυθούν, της αγροδιατροφικής αλυσίδας (από το χωράφι έως τον τουρισμό) και της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Καλλικράτης για 80.000 δημοτικούς υπαλλήλους


Εννιά σημαντικές αλλαγές στον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει το προσχέδιο νόμου, που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο. Ο τίτλος του νομοσχεδίου -που έχει αναλυτικά παρουσιάσει το «Εθνος»- είναι «ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις» και ήδη το σχέδιο έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Οι διατάξεις αφορούν 80.000 υπαλλήλους των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων και μεταξύ άλλων ρυθμίζουν θέματα μετατάξεων και αποσπάσεων από και προς τους δήμους, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των δημοτικών υπαλλήλων και τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων που μετατάσσονται.

Επίσης ρυθμίζεται η μεταφορά του προσωπικού καταργούμενων ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΑΕ των ΟΤΑ στους δήμους αλλά και θέματα που σχετίζονται με την τοποθέτηση σχολικών φυλάκων και δημοτικών αστυνομικών. Οσον αφορά το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας οι δικαιούχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες (με το ποσό να κυμαίνεται από 35 έως 150 ευρώ τον μήνα).

Προβλέπεται η δημιουργία Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού των ΟΤΑ, για την πλήρη καταγραφή των εργαζομένων ανά ειδικότητα και θέση. Τέλος προβλέπεται ο επαναπροσδιορισμός του θεσμικού πλαισίου των οικονομικών των ΟΤΑ όσον αφορά την υποβολή οικονομικών στοιχείων αλλά και τα δημοτικά τέλη και τους φόρους που μπορούν να επιβάλουν στους πολίτες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Οι αλλαγές στην εκπαίδευση και οι τομές στην ψυχική υγεία


Ενα νομοσχέδιο-σκούπα ή περισσότερα νομοσχέδια με στοχευμένες διατάξεις θα καταθέσει το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, μετά και την ολοκλήρωση του Εθνικού Διαλόγου. Τα πορίσματα του διαλόγου και οι προτάσεις παρουσιάστηκαν στην πολιτική ηγεσία και το επόμενο διάστημα ο Νίκος Φίλης θα αποφασίσει εάν θα υιοθετήσει κάποιες από αυτές. Στις προτάσεις είναι η μείωση της εξεταστέας ύλης από την ερχόμενη σχολική χρονιά, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας, το ωράριο διδασκαλίας δασκάλων και καθηγητών κ.ά.

Επίσης μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδια νόμου για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, τα Μεταπτυχιακά στα ΑΕΙ και τη λειτουργία των σχολείων του εξωτερικού.
Το υπουργείο Υγείας με το νομοσχέδιο δημιουργεί Περιφερειακές Διοικήσεις Τομέων Ψυχικής Υγείας, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ιδιωτικές μονάδες. Διενεργείται ουσιαστικός έλεγχος των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των ιδιωτικών ψυχιατρικών νοσοκομείων, στηρίζεται ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης στην Ψυχική Υγεία (ΚΟΙΣΠΕ) ως σχήμα επαγγελματικής και κοινωνικής επανένταξης των ασθενών και επανεξετάζεται το θεσμικό πλαίσιο των ακούσιων εισαγωγών.

Πρακτικά επιχειρείται η αναζωογόνηση των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των κοινοτικών δομών που προσαρτώνται σε αυτά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου


Tρία νομοσχέδια με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων στο εξωτερικό προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειτα για την επέκταση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές, τη δημιουργία νέου συστήματος για τον έλεγχο της διακίνησης καπνικών προιόντων και τη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη κρυφών κεφαλαίων. Ειδικότερα:

Πλαστικό χρήμα

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

• Τη σύνδεση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με το έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος που δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες
• Από την 1η Ιανουαρίου 2017, όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο ή να έχουν έκπτωση φόρου (π.χ. ιατρικά έξοδα) θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή
• Οι συναλλαγές των πολιτών με καταστήματα λιανικής για αγορές άνω των 500 ευρών θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα.
• Τα πρόσωπα που θα προχωρούν σε έναρξη εργασιών, θα πρέπει απαραίτητα να υποστηρίζουν ηλεκτρονικές πληρωμές. Ολοι οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να δηλώνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τα σχετικά στοιχεία, με τα οποία πιστοποιείται η υποστήριξη ηλεκτρονικών πληρωμών.
• Η επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος θα συνδεθεί με τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού όπου θα αποδίδεται ο ΦΠΑ κάθε ηλεκτρονικής συναλλαγής.
• Η μείωση του ανώτατου ορίου χρήσης μετρητών για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων από τα 1.500 ευρώ σήμερα στα 500 ευρώ και μεταξύ επιχειρήσεων από 500 ευρώ στα 50 ευρώ.
• Η σταδιακή κατάργηση χρήσης μετρητών για συναλλαγές με το Δημόσιο, αλλά και μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών.

Αδήλωτα εισοδήματα

Σύμφωνα με τη ρύθμιση:

• Η φορολόγηση των κεφαλαίων που θα αποκαλυφθούν εθελοντικά θα γίνει με την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής φόρου των αδήλωτων κεφαλαίων μπορεί να φθάσει μέχρι και 45% ανάλογα με την περίοδο κατά την οποία έγινε η απόκρυψή τους. Αν για παράδειγμα κάποιος πολίτης δεν δήλωσε ένα ποσό το 2000, τότε θα φορολογηθεί για αυτό με τον τότε ισχύοντα συντελεστή 45%, το 2014 με ανώτατο 42% κτλ.
• Μερική έκπτωση από τις προσαυξήσεις στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει τον φόρο που θα προκύψει από την ένταξη στη ρύθμιση εφάπαξ ή σε μικρό αριθμό μηνιαίων δόσεων
• Εξετάζεται το ενδεχόμενο να παρέχεται μια έκπτωση 10% στο φόρο μόνο για τα κεφάλαια που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και τοποθετηθούν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς ή χρησιμοποιηθούν για την αγορά τίτλων του Δημοσίου ή ακίνητα.

Λαθρεμπόριο καπνού

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

• Την αδειοδότηση σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής καπνικών προϊόντων (από το χωράφι μέχρι την παραγωγή).
• Τη δημιουργία μητρώου διακινητών.
• Την εφαρμογή συστημάτων ιχνηλασιμότητας σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
• Τη δημιουργία ενός Διυπουργικού Κέντρου Συντονισμού αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου γιατί αυτή τη στιγμή με το λαθρεμπόριο καπνικών ασχολούνται το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ναυτιλίας, το υπουργείο Υγείας.
• Αυστηροποίηση των χαρακτηριστικών στα τσιγάρα για να μην υπάρχει παραποίηση στοιχείων και ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - ΚΩΣΤΑ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: