Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Σκάει “βόμβα” για επιχειρηματία της εποχής Σημίτη; Για πιθανή εμπλοκή σε υπόθεση διαφθοράς, καλούνται να καταθέσουν 7 στελέχη της σουηδικής Ericsson

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Κυριακή, τα επτά στελέχη της, τα οποία δεν κατονόμασε, εμπλέκονται σε έρευνα αναφορικά με συμφωνία για αμυντικό εξοπλισμό που είχε συνάψει η πρώην θυγατρική της, Ericsson Microwave Systems με την Ελλάδα το 1999, η οποία περιλάμβανε την παράδοση ενός εναέριο συστήματος ραντάρ.
Η Ericsson, που αποκάλυψε... την έρευνα πριν δύο χρόνια, ανέφερε ότι οι νυν και πρώην εργαζόμενοί τηςκλήθηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται από τις ελληνικές αρχές αναφορικά με ισχυρισμούς για πιθανή διαφθορά.
Σημειώνεται ότι η Ericsson Microwave Systems πωλήθηκε στην Saab AB το 2006 η οποία, όπως αναφέρει το MarketWatch, αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.
Η Ericsson ανέφερε ότι δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί της καμία αρχή αναφορικά με το θέμα και πως δεν έχουν δοθεί στα επτά πρώην και νυν στελέχη της όλα τα σχετικά έγγραφα της έρευνας, ούτε έχουν ανακριθεί από τις ελληνικές αρχές.
Η σουηδική εταιρεία ανέφερε ότι δεν θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αλλά θα συνεργαστεί με τις αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι η σουηδική Ericsson ήταν συνιδρυτής μαζί με τον Σωκράτη Κόκκαλη της Intrasoft. (Πηγή:amfilegomena.wordpress.com):  1987 Ιδρυση της Intrasoft. Στρατηγική συμμαχία Intracom-Ericsson, με τη σουηδική εταιρεία να αποκτά το 13% της εταιρείας του Σ. Κόκκαλη.Από το 1987 Siemens και Intracom έχουν προμηθεύσει τον ΟΤΕ με υλικά για 2 εκατ. ψηφιακές παροχές κόστους 100 δισ. δρχ.  30/12 1998 Μειώνεται η συμμετοχή της Ericsson στην Intracom από 13% σε 5%, με πώληση ποσοστού στους Σ. Κόκκαλη και Κ. Δημητριάδη αντί περίπου 30 δισ. δρχ.   1/7 1999 Μέσω ΧΑΑ η Ericsson διαθέτει το υπόλοιπο της συμμετοχής της στην Intracom.
Σύμφωνα με όσα εχουν γραφτεί σε ρεπορταζ της εποχής ( εφημερίδα Πρώτο Θέμα 29/9/2015 )
” Ο κ. Λιακουνάκος, ίσως ο πλέον ευνοημένος έμπορος όπλων από την κούρσα των εξοπλισμών που ακολούθησε την κρίση των Ιμίων επί εποχής Τσοχατζόπουλου, το 1999 ανέλαβε να προμηθεύσει την Πολεμική Αεροπορία με τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ τύπου Erieye. Το πρόγραμμα αυτό κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 530 εκατ.ευρώ. Από την δικαστική έρευνα προέκυψε ότι ο Θωμάς Λιακουνάκοςκατέβαλε πριν και μετά την ολοκλήρωση της σύμβασης των Erieye και έως τουλάχιστον το 2009 -δηλαδή για διάστημα σχεδόν δέκα ετών- «χρηματικά ωφελήματα» ανερχόμενα τουλάχιστον στο ποσόν των 756.291 δολαρίων ΗΠΑ, των 24.97.029 σουηδικών κορώνων και επιπλέον των 1.601.777,7 ευρώ. Συνολικά (με βάση την σημερινή ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο και την σουηδική κορώνα), μόνο για το πρόγραμμα των ιπτάμενων ραντάρ ο κ.Λιακουνάκος κατηγορείται από την ελληνική δικαιοσύνη «λάδωσε» με το ποσό των 4,9 εκατ.ευρώεκείνους που είχαν ρόλο να προωθήσουν ή να μην παρακωλύσουν την προμήθεια των Erieye. Ποιοι πήραν τις μίζες; Στο κατηγορητήριο που βαρύνει τον κ. Λιακουνάκο και επί του οποίου ο επιχειρηματίας έλαβε προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή στην ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη κατονομάζονται δύο συγκεκριμένα πρόσωπα που η δικαιοσύνη θεωρεί ότι δωροδοκήθηκαν: Οι κύριοι Ιωάννης Σμπώκος και Άκης Τσοχατζόπουλος. Επιπλέον όμως επισημαίνεται στο κατηγορητήριο ότι ο κ. Λιακουνάκος και ακόμη εννέα συγκατηγορούμενοί του από την Ericsson (που ήταν ο βασικός υποκατασκευαστής των ιπτάμενων ραντάρ) «υποσχεθήκατε πριν την υπογραφή της σύμβασης και εν τέλει καταβάλατε, πριν και μετά την υπογραφή της σύμβασης παρανόμως σε Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους χρηματικά ωφελήματα (δώρα), προκειμένου αυτοί, κατά παράβαση του υπηρεσιακού καθήκοντος αυτών, να προβούν σε αναγόμενη στα καθήκοντά τους ενέργειεα για την ανάθεση της προκειμένης προμήθειας».
thefaq.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: