Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Ιταλία: Η εκτόξευση του κινήματος των «Πέντε Αστέρων»

606x340_336173Πριν από επτά χρόνια, ο Ιταλός κωμικός Μπέπε Γκρίλο εισερχόταν στην κεντρική πολιτική σκηνή, με στόχο να σαρώσει το κατεστημένο στην Ιταλία.

Σύντομα, το κίνημα των Πέντε Αστέρων, που ίδρυσε, κατάφερε να εδραιωθεί ως η δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.

Οι πύρινοι λόγοι του Γκρίλο ενάντια...
στο κατεστημένο βρήκαν ανταπόκριση και εκτόξευσαν τη δημοφιλία του κόμματος του.

Από το 2007, ο Μπέπε Γκρίλο άρχισε να οργώνει την Ιταλία και να διοργανώνει τα περίφημα συλλαλητήρια με την διόλου κολακευτική για το πολιτικό σύστημα προτροπή «Vaffanculo Day»
Το κίνημα των Πέντε Αστέρων γεννήθηκε το 2009, μέσα από διαδικασίες άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας. Μέσω της ιστοσελίδας του ο Μπέπε Γκρίλο κάλεσε τους υποστηρικτές του να σχολιάσουν τις θέσεις του κόμματος και να εκλέξουν υποψήφιους.

Το πρόγραμμά του κόμματος υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές δεξιάς και αριστεράς. Προτείνει μέτρα που ικανοποιούν όλα τα αιτήματα. Από την καθιέρωση κατώτατου μισθού, τη διενέργεια δημοψηφίσματος για έξοδο από την ευρωζώνη και την καταπολέμηση της διαφθοράς, έως τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον έλεγχο των επιδοτήσεων των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης και δωρεάν ίντερνετ για όλους.

Η πρώτο τεστ για το κίνημα των Πέντε Αστέρων ήρθε τον Φεβρουάριο του 2013 και τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Με ποσοστό 25% εισήλθε δυναμικά στο κοινοβούλιο.

Παρά την αντισυστημική ρητορική του ωστόσο το κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν απέχει από το παιχνίδι των πολιτικών συσχετισμών.

Τον περασμένο Μάιο οι βουλευτές του κόμματος δεν στήριξαν το νόμο για την πολιτική ένωση των ομόφυλων ζευγαριών, κόντρα στη θέληση της πλειοψηφίας των μελών του.

Αιτία σύμφωνα με σχολιαστές η αποφυγή στήριξης στην κυβέρνηση Ρέντσι.

Ο Μπεπε Γκρίλο αποσύρθηκε από το προσκήνιο πριν από 18 μήνες, ωστόσο εξακολουθεί να κινεί τα νήματα στο κόμμα και να λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

Πολλοί του καταλογίζουν ότι κόβει από τις λίστες υποψήφιους ακόμα και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παράλληλα, οι εκλεγμένοι δήμαρχοι δεσμεύονται να ζητούν έγκριση από τη βάση του κόμματος για κάθε σημαντική απόφαση που λαμβάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: