Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός στο επίκεντρο διεθνών τηλεοπτικών παραγωγών

614820Κατά τη διάρκεια όλου του Ιουνίου, στην Ελλάδα θα βρίσκεται 14μελές συνεργείο του καλωδιακού και δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Travel Channel προκειμένου να πραγματοποιήσει γυρίσματα για ένα επεισόδιο της σειράς “Expedition Unknown” με θέμα τον Μινωικό Πολιτισμό.
Τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τον καθοριστικό ρόλο του στην εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας έχουν ως...

κεντρικό τους θέμα δύο μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές ντοκιμαντέρ, που απευθύνονται στο κινεζικό και το διεθνές —κυρίως, το αγγλόφωνο- κοινό, αντιστοίχως.

Συγκεκριμένα, από τις 11 έως τις 27 Μαΐου την Ελλάδα επισκέφθηκε 50μελές συνεργείο κινεζικής εταιρείας παραγωγής για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η λάμψη του Αιγαίου» (“The radiance of Aegean”), που θα μεταδοθεί σε 12 επεισόδια, διάρκειας 25΄το καθένα, από το κρατικό κανάλι της Κίνας Chinese Central Television(CCTV), δορυφορικά δίκτυα με κυριότερο το LiaoningTV, καθώς και από δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες.

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, που πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του ΕΟΤ, της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Πεκίνο και το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Κίνας, το συνεργείο επισκέφθηκε την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ναύπλιο, το Άργος, την Κόρινθο, το Λουτράκι, την Ολυμπία, τους Δελφούς, την Πέλλα, την Πιερία, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Κρήτη.
Κεντρικός παρουσιαστής είναι ο Zhao Lin, ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της πόλης Wuhan, διάσημος στο κινεζικό τηλεοπτικό κοινό από την παρουσίαση ανάλογων προγραμμάτων και ειδικός στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Σύμφωνα με το σενάριο, ο παρουσιαστής ξεναγεί δύο διασημότητες στο οδοιπορικό τους στην Ελλάδα, ενώ συγχρόνως απευθύνεται και στους τηλεθεατές παρουσιάζοντας τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, σε μια πρωτοποριακή για την Κίνα και περιεκτική περιγραφή των ιστορικών καταβολών του ελληνικού πολιτισμού.
Μιλώντας με τους Έλληνες δημοσιογράφους στο περιθώριο των γυρισμάτων, ο Zhao Linδήλωσε χαρακτηριστικά πως «όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι η πηγή του δυτικού πολιτισμού» και πρόσθεσε: «Έχω έρθει στον ιερό αυτόν τόπο πολλές φορές. Επειδή είμαι ιστορικός, κάθε φορά που έρχομαι νιώθω ότι έρχομαι στην πατρίδα μου. Υπάρχουν πολλοί Κινέζοι μαθητές που ενδιαφέρονται για την Αρχαία Ελλάδα και πολλοί φοιτητές μου ασχολούνται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό». Από την πλευρά της, η υπεύθυνη παραγωγής και εκπρόσωπος πολιτιστικού κέντρου InterChina, Luo Tong, διευκρίνισε ότι «οι Κινέζοι αγαπούν πάρα πολύ την Ελλάδα και γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να προβάλουμε την αρχαία αλλά και τη σύγχρονη εικόνα της χώρας, ώστε περισσότεροι Κινέζοι να μάθουν για αυτή και να θελήσουν να την επισκεφθούν».


Εξάλλου, κατά τη διάρκεια όλου του Ιουνίου, στην Ελλάδα θα βρίσκεται 14μελές συνεργείο του καλωδιακού και δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Travel Channel προκειμένου να πραγματοποιήσει γυρίσματα για ένα επεισόδιο της σειράς “Expedition Unknown” με θέμα τονΜινωικό Πολιτισμό, την προέλευση και τους λόγους της παρακμής του. Αναζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, οι υπεύθυνοι της παραγωγής συνεργάζονται με ιστορικούς, αρχαιολόγους και θαλάσσιους γεωλόγους, οι οποίοι αναπτύσσουν τα ιστορικά δεδομένα και αναλύουν τους παράγοντες που οδήγησαν στην εξαφάνιση του πολιτισμού αυτού.

Παρουσιαστής της σειράς είναι ο πολύ επιτυχημένος Josh Gates, αρχαιολόγος και μέλος του διάσημου Explorers Club, ενώ για τις ανάγκες των γυρισμάτων το συνεργείο θα επισκεφθεί την Αθήνα, την Πύλο, τη νότια Λακωνία, τη Σαντορίνη και την περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο θα προβληθεί το προσεχές φθινόπωρο από το Travel Channel στις ΗΠΑ και τον Καναδά (με μέση τηλεθέαση μεγαλύτερη των 500.000 θεατών), όπως επίσης και από τα αντίστοιχα κανάλια στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ασία και τη Νέα Ζηλανδία.

Πηγή: GNTO/www.visitgreece.gr
 www.alexpoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: