Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Ανένδοτο στη Θράκη σκηνοθετεί η Αγκυρα

assets_LARGE_t_420_54690351_type13145Οι απειλές για δυναμικές κινητοποιήσεις και τα εμπρηστικά συνθήματα έρχονται τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση στοχοποιεί τη Θράκη και λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη της λεγομένης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης» με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα...


Με αφορμή τις αυτονόητες δηλώσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, περί ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας, οι ακραίοι εκπρόσωποι του τουρκισμού στη Θράκη με την καθοδήγηση της Αγκυρας επιχειρούν να στήσουν έναν «ανένδοτο», ελπίζοντας ότι έτσι θα κρατήσουν εγκλωβισμένη τη μουσουλμανική μειονότητα στους σχεδιασμούς της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Σημαιοφόροι σε αυτή την επιχείρηση αναδεικνύονται ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και ο πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ Αλί Τσαβούς σε μια κίνηση που έχει και πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς από τη δραστηριοποίηση αυτή απουσιάζουν και οι τέσσερις μειονοτικοί βουλευτές, ακόμη και ο πιο φιλικά προσκείμενος προς τον ψευδομουφτή, βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε μια ανακοίνωση της λεγομένης Συμβουλευτικής Επιτροπής (επικεφαλής της οποίας είναι ο Μέτε) με την οποία ουσιαστικά προαναγγέλλεται -με απειλητικό τρόπο μάλιστα- πρόγραμμα «σκληρής δημοκρατικής δράσης και πορείας διαμαρτυρίας».
Το σημαντικό είναι ότι τα μέλη της Συμβουλευτικής συνεδρίασαν και εξέδωσαν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση λίγες μόνον ημέρες αφού είχαν επιστρέψει από την Τουρκία όπου έγιναν δεκτοί από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μέτε εκ μέρους της Συμβουλευτικής αναφέρονται τα εξής:
Ο Αχμέτ Μέτε (πάνω αριστερά) είχε προκαλέσει με την απίστευτη δήλωσή του στο συνέδριο του ΚΙΕΦ, όπου ευχήθηκε στον πρόεδρο του κόμματος Αλί Τσαβούς (πάνω δεξιά) να γίνει ο «Ντενκτάς της Θράκης». Κάτω οι δυο τους (αριστερά του Ερντογάν) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της «Συμβουλευτικής Επιτροπής ΤούρκωνΔυτικής Θράκης» στην Αγκυρα.
 
Ο Αχμέτ Μέτε (πάνω αριστερά) είχε προκαλέσει με την απίστευτη δήλωσή του στο συνέδριο του ΚΙΕΦ, όπου ευχήθηκε στον πρόεδρο του κόμματος Αλί Τσαβούς (πάνω δεξιά) να γίνει ο «Ντενκτάς της Θράκης». Κάτω
«Η Συμβουλευτική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση εξουσιοδότησε βουλευτές, δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες να θέσουν την κατάσταση και τις πιέσεις εις βάρος της μειονότητας. Η μειονότητα θα συνεχίσει την αντίδρασή της, ανάλογα με την απάντηση που θα πάρουμε από εκεί. Εάν οι ανώτατοι αιρετοί σταματήσουν τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ, εάν δεχτούν τη μειονότητα ως ομόλογο ή εάν δοθούν τα δέοντα δικαιώματα στη μειονότητα, καλώς. Αλλά εάν δεν γίνει αυτό, τότε αποφασίστηκε να φτάσουμε έως τη δημοκρατικά χαρακτηριζόμενη ως σκληρή δράση της πορείας διαμαρτυρίας. Ανάλογα με την απάντηση που θα έχουμε, θα τα αξιολογήσουμε αυτά τις επόμενες μέρες». (μετάφραση από την ιστοσελίδα tourkikanea.gr)

«Ας γίνουμε μάρτυρες»
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ο αρχηγός του ΚΙΕΦ Αλί Τσαβούς στο συνέδριο του κόμματός του, στο όνομα του «μάρτυρα» Σαδίκ, απειλεί με αναταραχή: «Τώρα είναι ο καιρός να σταθούμε όρθιοι, να πάρουμε στα χέρια μας τη σημαία και να βγούμε στους δρόμους. Μπροστά μας βρίσκεται η 24η/6, η επέτειος θανάτου του αείμνηστου ηγέτη μας. Η επέτειος και της Λοζάνης. Πλέον δεν σωπαίνουμε έναντι των πιέσεων. Εμείς ως κόμμα προτείνουμε το εξής: Να πάρουμε στα χέρια μας τη σημαία. Να κάνουμε μια πορεία, τουλάχιστον από τα γραφεία μας μέχρι τα νεκροταφεία, με αίτημα την απόδοση των δικαιωμάτων μας. Να μη σωπαίνουμε. Ηρθε πια ο καιρός να βγούμε στις πλατείες. Δήθεν θα μας εκφόβιζαν. Εγώ απευθύνομαι στους Ελληνες αξιωματούχους. Είμαι έτοιμος να δώσω την ψυχή μου. Ο ηγέτης μας έγινε μάρτυρας. Εάν επιτρέψει ο Αλλάχ ας γίνουμε και εμείς μάρτυρες σε αυτόν τον δρόμο».


Βεβαίως η προβολή στην πρώτη γραμμή του ΚΙΕΦ στέλνει πολιτικό μήνυμα στην Αθήνα, καθώς το κόμμα στις ευρωεκλογές είχε καταλάβει την πρώτη θέση στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης και έτσι το τουρκικό προξενείο στις δυο εκλογές που ακολούθησαν (και έδωσαν μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στους δυο νομούς) απέδειξε ότι μπορεί να χειραγωγεί τη μειονοτική ψήφο με την εκλογή τεσσάρων μειονοτικών βουλευτών. Ενα μήνυμα που έχει βαρύνουσα σημασία καθώς οι πλειοψηφίες στο Κοινοβούλιο είναι (και θα συνεχίσουν να είναι) οριακές και συνεπώς, εφόσον συνεχισθεί η σημερινή κατάσταση που το τουρκικό προξενείο δείχνει να ελέγχει τη μειονοτική ψήφο, θα μπορεί να θέσει σε κατάσταση ομηρείας την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.
«Υποδέχτηκα την αντιπροσωπεία της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και τους επανέλαβα την ισχυρή μας στήριξη», ανάρτησεστο twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου
 
«Υποδέχτηκα την αντιπροσωπεία της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και τους επανέλαβα την ισχυρή μας στήριξη», ανάρτησεστο twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου
Ομως ο Αχμέτ Μέτε είχε προκαλέσει και πάλι με την απίστευτη δήλωσή του στο συνέδριο του ΚΙΕΦ, όπου ευχήθηκε στον Τσαβούς να γίνει… ο «Ντενκτάς της Θράκης», μια δήλωση που αποτελεί αποσχιστικό κήρυγμα, ενώ είχε φροντίσει να αναφερθεί και πάλι στην ανάγκη δυναμικών κινητοποιήσεων στη διάρκεια του χατίμ (μαθήματα ανάγνωσης Κορανίου) στον Εχίνο παρουσία του Τούρκου γενικού προξένου Αλή Ριζά Ακιντζί και του βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Ο ψευδομουφτής δήλωσε ότι αναφορές σαν αυτές του Νίκου Κοτζιά ότι η μειονότητα είναι ελληνική «δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, και η τουρκική μειονότητα δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι σε όλα αυτά και θα αντιδράσει με δημοκρατικό τρόπο».

Διχαστικά κηρύγματα

Αναφορά στη «μητέρα πατρίδα» και το «πακέτο» διεκδικήσεων

Θέλοντας να τονώσει το διχαστικό και εμπρηστικό κήρυγμά του, ο ψευδομουφτής Ξάνθης Μέτε, στο συνέδριο του ΚΙΕΦ, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο -όπως είπε- προσκάλεσε να επισκεφθεί και πάλι τη Θράκη και δήλωσε ότι οι ηγέτες της «μητέρας πατρίδας» παρακολουθούν τα θέματα της μειονότητας και την υποστηρίζουν με κάθε τρόπο και το μοναδικό που ζητούν είναι «να μην υποχωρήσουμε σε θέματα των εθνικών και θρησκευτικών μας αξιών, να είμαστε σε ενότητα και ομοψυχία?».

Στη Θράκη, ευκαιρία για να προκαλέσουν αναστάτωση βρήκαν οι σύλλογοι με αφορμή το κλείσιμο δυο νηπιαγωγείων που λειτουργούσαν παράνομα στην Κομοτηνή, σε χώρους που είχε νοικιάσει ως υποκαταστήματά του ο Σύλλογος Επιστημόνων της Μειονότητας. Με ανακοινώσεις όχι μόνο του συγκεκριμένου συλλόγου, αλλά του ψευδομουφτή, του ΚΙΕΦ κ.ά. επιχειρήθηκε αυτή η απλή εφαρμογή του νόμου να προβληθεί ως… διάκριση εις βάρος της μειονότητας και παραβίαση των δικαιωμάτων της (φυσικά ουδείς αναφέρει ότι κανένας Ελληνας πολίτης ή σύλλογος δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό, χωρίς συγκεκριμένη άδεια και χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις και φυσικά ο έλεγχος των οικονομικών του).

Το σύνθημα για αυτήν τη νευρικότητα στη μειονότητα έδωσε και καλλιεργεί διαρκώς η ίδια η Αγκυρα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε δύο από τις τελευταίες ανακοινώσεις του ασχολήθηκε με τη Θράκη, με αφορμή τις ελληνικές αντιδράσεις για τη δήλωση Μέτε στο συνέδριο του ΚΙΕΦ και στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγια-Σοφιά.

Η ανακοίνωση
 
Στην πρώτη ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ έσπευσε να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης» και να αποτυπώσει το «πακέτο» των διεκδικήσεων: «Η επίδειξη σεβασμού από την Ελλάδα προς την εθνοτική ταυτότητα της μειονότητας, η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφορικά με τις ΜΚΟ, για τις οποίες έχει απαγορευθεί η λέξη ‘Τούρκος’ στις ονομασίες τους, και τις οποίες δεν εφαρμόζει (η Ελλάδα) εδώ και 8 έτη, η εκπλήρωση των αιτημάτων για άνοιγμα των μειονοτικών νηπιαγωγείων και μειονοτικών σχολείων των άλλων επιπέδων, η αναγνώριση των μουφτήδων που εκλέγει η μειονότητα, η απουσία παρέμβασης στις θρησκευτικές τους ελευθερίες, η διασφάλιση των διοικήσεων των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων και της πλήρους κατοχής επί των περιουσιακών στοιχείων τους, η απόδοση και πάλι της ιθαγένειας στα μέλη της μειονότητας, από τα οποία είχε αφαιρεθεί, στο πλαίσιο του άρθρου 19 του Ελληνικού Δικαίου Ιθαγένειας που έχει καταργηθεί» (δήλωση 18/5).


Πηγή: Έθνος
www.alexpoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: