Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Χίος: Σε ύφεση η πυρκαγιά, κάηκαν τα μαστιχόδεντρα

Mε τον φόβο των αναζωπυρώσεων ζουν οι κάτοικοι της νότιας Χίου, που ελπίζουν ότι τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα θα κατασβήσουν σήμερα πλήρως τις εναπομείνασες εστίες πυρκαγιάς.

Όλα τα μέτωπα μέχρι τις πρώτες ώρες της Τρίτης βρίσκονταν σε ύφεση χωρίς ωστόσο να εφησυχάζει κανείς αφού οι... εστίες ήταν διάσπαρτες και οι αναζωπυρώσεις συνεχείς εξαιτίας της αλλαγής της έντασης του ανέμου. Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζονταν στην δασική έκταση μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων, περιοχή που είχε καεί ήδη από την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012.

Ο μερικός έλεγχος των μετώπων οδήγησε και στην ανασύνταξη των δυνάμεων κατάσβεσης. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η ωριαία έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο οποίο δόθηκε βάρος στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων αλλά και στην διάνοιξη αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων.

Η απόλυτη καταστροφή στα μαστιχόδεντρα

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης» η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Στο νησί μετέβησαν με ελικόπτερο ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλλος, για να εποπτεύσει το έργο της πυρόσβεσης, καθώς και πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων από την Αθήνα.

Τις καμένες εκτάσεις καθώς και το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στις αγροτικές εκτάσεις θα επιθεωρήσει σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπ

Η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από τον κάμπο των Μεστών και γρήγορα εξελίχθηκε σε πύρινο μέτωπο μήκους 40 χιλιομέτρων με διάφορες κατευθύνσεις. Το νότιο τμήμα του νησιού κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, που μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή.

Σημειώνεται ότι κάηκαν καλλιέργειες μαστιχόδενδρων μέχρι έξω από τα Μεστά και προς τα χωριά Ολύμποι και Βέσσα. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι.

www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: