Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016

Συνελήφθη ο ακόλουθος Αμυνας της Τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα

Οι αστυνομικοί φρουρούν κοντά στα τουρκικά στρατιωτικά αρχηγεία στην Άγκυρα, Τουρκία, 15 Ιουλίου 2016. © Tumay Berkin / ReutersΕκτός ελέγχου τείνει να διαμορφωθεί η κατάσταση στην Τουρκία μετά τις αποφάσεις του Ταγιπ Ερντογάν για κήρυξη εκτάκτου ανάγκης στη γείτονα χώρα και τις χιλιάδες συλλήψεις αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων
Μάλιστα το κυνήγι του Ερντογάν εναντίον όσων θεωρεί ότι...
συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής του, δεν περιορίστηκε στην Τουρκία, αλλά έφτασε μέχρι και την Αθήνα!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida για την απόπειρα πραξικοπήματος, έχει συλληφθεί και ο ακόλουθος Αμυνας που υπηρετούσε στην Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Ο εν λόγω αξιωματικός κατά πληροφορίες συνελήφθη στην Τουρκία και ενώ βρισκόταν σε άδεια.

Το κύμα συλλήψεων που έχει εξαπολύσει πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κήρυξε στην Τουρκία αλλά και οι συνεχείς αναφορές στην επαναφορά της θανατικής ποινής, όπως αυτή του αντιπροέδρου του AKP, έχουν δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό και ανησυχία στην Αθήνα, η Ελλάδα για την ώρα επιδιώκει να στεγανοποιήσει τα σύνορά της για κάθε επίδοξο φυγά από την Τουρκία προκειμένου να μην εμπλακεί στο επικίνδυνο παιχνίδι που συτή  τη στιγμή εκτυλίσσεται στη γειτονική χώρα.Ήδη η απρόσμενη προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη των «8» από την Τουρκία έχει δημιουργήσει σοβαρό πονοκέφαλο, καθώς η Αθήνα υφίσταται την πιεστική απαίτηση Ερντογάν να τους επιστρέψει στην Τουρκία. Τίποτα όμως δε θα διακόψει τη δικαστική διαδικασία και οι αποφάσεις των επιτροπων ασύλου θα δημιουργήσουν το πλαίσιο των κινήσεων.

Οι ίδιοι οι Τουρκοι που φέρονται –με βάση τα όσα λέει ο Ερντογάν- να έχουν εμπλοκή στο πραξικόπημα μάλλον δε δυσαρεστήθηκαν από την κράτησή τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης καθώς φοβούνται για την ασφάλειά τους, ενώ άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει αν προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.

Το σίγουρο είναι ότι η Αθήνα δε θέλει ούτε καν να ακούσει για κύκλο αστάθειας στην Τουρκία καθώς αν καταρρεύσει τίποτα δε μπορεί να προβλεφθεί τόσο στο προσφυγικό (αφού δε θα υφίσταται επί της ουσίας η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές) όσο και στα διμερή θέματα.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή με τον Ερντογάν να έχει το πάνω χέρι, ωστόσο η ρητορική και κυρίως οι  πρακτικές του μάλλον σπέρνουν ανέμους, που η Αθήνα δε θέλει σε τίποτα να φυσήξουν όπως  τα μελτέμια του Αυγούστου στο Αιγαίο…

www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: