Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Ο Ερντογάν θέλει τον στρατό και τη ΜΙΤ υπό τον απόλυτο έλεγχό του!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί οι ένοπλες δυνάμεις και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) να τεθούν υπό τον έλεγχο της προεδρίας, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.

Oι δηλώσεις του επικεφαλής του τουρκικού κράτους ακολούθησαν τη συνεδρίαση διάρκειας 5 ωρών την Πέμπτη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YAS)- όπου προήδρευσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ- και την απόταξη, πριν από μία ημέρα, 1.700 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων καθώς φέρονται να... ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Τούρκος πρόεδρος ενέκρινε τις αποφάσεις του συμβουλίου να παραμείνει στην θέση του ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χουλουσί Ακάρ όπως και οι αρχηγοί του γενικού επιτελείου στρατού, του γενικού επιτελείου ναυτικού και του γενικού επιτελείου αεροπορίας και να προχωρήσει σε μερικές αλλαγές στους ανώτατους αξιωματικούς, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.

«Ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα συζητήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης το ενδεχόμενο να θέσει το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων και την MIT υπό τον έλεγχο της προεδρίας» είπε ο κοινοβουλευτικός αξιωματούχος.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή απαιτείται η αναθεώρηση του Συντάγματος και η αντιπολίτευση θα πρέπει να συμφωνήσει, μετέδωσαν επίσης ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας, μεταφέροντας τις δηλώσεις του ίδιου του επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Τόσο το γενικό επιτελείο όσο και η MIT έδωσαν αναφορά στο γραφείο του πρωθυπουργού. Το να τεθούν υπό τον έλεγχο του προέδρου θα είναι μια εξέλιξη που θα συμβαδίζει με τις προσπάθειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ένα νέο σύνταγμα που θα αναγνωρίζει ισχυρή εκτελεστική εξουσία στον πρόεδρο της χώρας.

Σε μια συμβολική κίνηση ισχύος των πολιτικών αρχών, η συνεδρίαση του στρατιωτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας κι όχι στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ επανέλαβε το αίτημα της Άγκυρας προς τις ΗΠΑ να εκδώσουν σύντομα τον Φετουλάχ Γκιουλέν κι επικαλέστηκε πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες ο 75χρονος ιεροκήρυκας ενδέχεται να εγκαταλείψει την οικία του στην Πενσιλβάνια και να επιχειρήσει να διαφύγει προς χώρα του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον υπουργό ο Γκιουλέν ενδέχεται να προσπαθήσει να διαφύγει πιθανόν προς την Αυστραλία, το Μεξικό, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική ή την Αίγυπτο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι περισσότεροι από 300 υπάλληλοι του υπουργείου του συνδέονται με τον Γκιουλέν, ενώ προχώρησε στην απόλυση 88 υπαλλήλων. «οι διπλωμάτες που έχουν διασυνδέσεις με την οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος ξεπερνούν τους 300», τόνισε και όπως αποκάλυψε, έχει ήδη δημιουργηθεί μια επιτροπή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ελέγξει κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

«Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορούμε να πάρουμε ρίσκα», σημείωσε.

Στο μεταξύ κυβερνήσεις δυτικών χωρών και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες έχουν ήδη καταδικάσει την απόπειρα πραξικοπήματος, εκφράζουν ανησυχία για το εύρος των εκκαθαρίσεων.

Στον απόηχο των εκκαθαρίσεων στα ΜΜΕ, στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά» σχετικά με τις τελευταίες πληροφορίες περί κλεισίματος μέσων μαζικής ενημέρωσης και θα ζητήσουν διευκρινίσεις από την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τις ενέργειες αυτές.


Ο Ερντογάν εξοπλίζει με βαρύ οπλισμό την αστυνομία
Με βαρύ οπλισμό εξοπλίζει την τουρκική αστυνομία ο Ερντογάν έπειτα από την αποτυχημένη αλλά αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε πως η αστυνομία της Τουρκίας θα παραλάβει σύντομα βαρύ οπλισμό.

«Δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε αν δεν συμβεί κάτι. Άλλωστε και στο παρελθόν έχει δοθεί βαρύς οπλισμός στην αστυνομίας μας», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας την Πέμπτη σε τουρκικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα σύστημα που θα μπορεί να σταματά «ανθρώπους κακοπροαίρετους» οι οποίοι «θέλουν να βλάψουν την Τουρκία».


Στάινμαϊερ: Οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία ξεπερνούν κάθε μέτρο
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κατήγγειλε τις εκκαθαρίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η τουρκική κυβέρνηση μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, κρίνοντας ότι «ξεπερνούν κάθε μέτρο» και μπροστά σε αυτές τις επιχειρήσεις «δεν μπορούμε να σωπαίνουμε», σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μια γερμανική εφημερίδα.

«Το πραξικόπημα ευτυχώς απέτυχε. Τώρα, οι αντιδράσεις ξεπερνούν κάθε μέτρο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Ruhr Nachrichten.

«Όταν 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και δικαστές απολύονται, χιλιάδες σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα κλείνουν και δεκάδες δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται, χωρίς να μην έχει επιβεβαιωθεί καμία άμεση σύνδεση με το πραξικόπημα, δεν μπορούμε απλά να σωπαίνουμε» επέμεινε ο Γερμανός υπουργός.

«Μοιάζει σαν σχεδόν η χώρα να οδεύει προς μια σοβαρή εσωτερική κρίση» πρόσθεσε ο Στάινμαϊερ, ο οποίος επιπλέον θεωρεί ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα συνιστούσε «ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω»

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: