To Brexit έχει προκαλέσει "σοβαρό τραύμα" στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Goldman Sachs, καθώς δισεκατομμύρια να έχουν χαθεί από την χρηματιστηριακή τους αξία.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έχει...
υποχωρήσει 22% από την ημέρα του δημοψηφίσματος, χάνοντας 228 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση, με τις ελληνικές, τις ιρλανδικές, τις ιταλικές, τις βρετανικές και τις γερμανικές τράπεζες να είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι.
Πιο αναλυτικά, οι ελληνικές τράπεζες έχασαν το 43% της κεφαλαιοποίησης τους ( 3,3 δισ. ευρώ), οι ιρλανδικές το 39% (3,5 δισ. ευρω), τις ιταλικές 32% (20,7 δισ.), τις βρετανικές 26% (78,3 δισ.) και τις γερμανικές τράπεζες 25% (7,6 δισ.).
Όπως σημειώνει η Goldman, αν και υπάρχουν σημάδια χρηματοδοτικής πίεσης που αν δεν αντιμετωπιστεί θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε αρκετές τράπεζες, ωστόσο η πιθανότητα για ένα σοκ είναι μικρή, αφού οι κεντρικές τράπεζες θα εξασφαλίσουν τη σταθερότητα του συστήματος, όπως το έκαναν και στην κρίση της Lehman Brothers αλλά και στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Οι πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, με την ισχυρή πτώση των μετοχών των πιο αδύναμων από αυτές να δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με την ικανότητά τους να αντλήσουν κεφάλαια. Ωστόσο, όπως τονίζει, ισχυρές πιέσεις έχουν δεχθεί και άλλες τράπεζες, και ιδιαιτέρα οι γερμανικές με τα CDS της Deutsche Bank (228 μ.β) να πλησιάζουν τα επίπεδα του Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου.
Ο χειρισμός της ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών με έναν δοκιμασμένο τρόπο είναι κεντρικής σημασίας, τονίζει η GS. Οι επιπτώσεις της ενεργοποίησης της BRRD στη μετα-Brexit εποχή δεν είναι σαφείς, με το bank run ή άλλες αλυσιδωτές συνέπειες να είναι πιθανά. Όπως επισημαίνει, αυτό που σίγουρα είναι σαφές είναι ότι οι πιέσεις έχουν εξαπλωθεί πέρα από την Ιταλία.
Αντίθετα, εάν η ανακεφαλαιοποίηση των ασθενέστερων ιταλικών τραπεζών γίνει ομαλά, αυτό θα μπορούσε να ωθήσει σε σημαντικό ράλι τις ευρωπαϊκές τράπεζες, να ανοίξει εκ νέου η πρόσβαση στην αγορά για την ανακεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων τραπεζών και να φέρει χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ελευθερία Κούρταλη για το capital.gr
www.e-koutsobola.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου