Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

Κλιμακώνονται οι πιέσεις της Άγκυρας στην Αθήνα για την έκδοση των 8 στρατιωτικών

Κλιμακώνονται οι πιέσεις της Άγκυρας στην Αθήνα για την έκδοση των 8 στρατιωτικώνΗ γειτονική χώρα ετοίμασε νέο αίτημα έκδοσης για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, το οποίο αναμένεται να σταλεί στις ελληνικές αρχές. Όπως αναφέρουν ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης έστειλε το αίτημα έκδοσης στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης χθες προκειμένου αυτό να σταλεί στις ελληνικές αρχές. 

Νέο αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα, φτάνοντας στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο αμέσως μετά την... αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, πρόκειται να αποστείλει στην ελληνική κυβέρνηση η Άγκυρα.
Όπως αναφέρουν ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης έστειλε το αίτημα έκδοσης στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης χθες, Τετάρτη, προκειμένου αυτό να σταλεί στις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με το οκτασέλιδο αίτημα έκδοσης, οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί κατηγορούνται για παραβίαση του συντάγματος, διά της βίας, απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας, εγκλήματα κατά του νομοθετικού οργάνου και την κυβέρνηση και κλοπή.

«Οι οχτώ ύποπτοι επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο Black Hawk που ανήκει στην αεροπορική βάση Σαμαντούρα και προσγειώθηκαν σε περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Οι ύποπτοι, οι οποίοι έκαναν τηλεφωνήματα ενώ βρίσκονταν εκεί, απογειώθηκαν ξανά στις 16 Ιουλίου στις 10:40 π.μ. και προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας», αναφέρει το αίτημα έκδοσης σύμφωνα με την Hurriyet, επισημαίνοντας ότι οι ένοπλοι αξιωματικοί έκλεψαν το ελικόπτερο τη νύχτα.

Ακόμη, αναφέρεται ότι αφαιρέθηκε η συσκευή που ήταν μέρος του αναμεταδότη, που δίνει πληροφορίες για το υψόμετρο, όπως και ότι διαγράφηκαν όλοι οι στρατιωτικοί κωδικοί και τα αρχεία πτήσης του ελικοπτέρου, μετά από την προσγείωση στην Κωνσταντινούπολη.

Το αίτημα έκδοσης ακόμη αναφέρει ότι οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης, από 5 έτη έως και ισόβια για τα εγκλήματά τους.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί δεν έχουν περάσει ακόμη από την Επιτροπή Ασύλου στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται στις 19 Αυγούστου, μετά από δύο αναβολές.

Την ίδια στιγμή, τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εξαφάνιση δύο στελεχών της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα. Τα δύο στελέχη της τουρκικής πρεσβείας φέρονται να έχουν «εξαφανισθεί» εκουσίως τις τελευταίες ημέρες, υπό το φόβο να ανακληθούν στην Άγκυρα και να υποστούν κυρώσεις ως φίλα προσκείμενοι στους επίδοξους πραξικοπηματίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», πρόκειται για τον επικεφαλής της στρατιωτικής αποστολής στην Αθήνα και τον ναυτικό ακόλουθο της πρεσβείας. Όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, χωρίς όμως, να υπάρχει έως τώρα τουλάχιστον είτε επίσημη επιβεβαίωση, είτε διάψευση των πληροφοριών, τα δύο στελέχη ενδεχομένως να βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται σ΄αυτή την περίπτωση, ακόμη και να ζητήσουν άσυλο, όπως έκαναν πρόσφατα οι οκτώ συμπατριώτες τους που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
 
www.alexpolisonline.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: