Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ.ΠΙΝΕΤΕ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΠΥΡΕΣ.Οι Ολλανδοί πάνε να κλείσουν όλα τα μικρά ελληνικά εργοστάσια μπύρας -

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ.ΠΙΝΕΤΕ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΠΥΡΕΣ.Οι Ολλανδοί πάνε να κλείσουν όλα τα μικρά ελληνικά εργοστάσια μπύρας -Να μην υποκύψει η κυβέρνηση στις ανθελληνικές πιέσεις.
 
Πάνω από 9 δισ. ευρώ είναι τα κέρδη του καρτέλ μπύρας στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Οι Ολλανδοί που ελέγχουν το 85% της Ελληνικής αγοράς έχουν φτιάξει καρτέλ και χρησιμοποιούν... τα λεφτά του μέσου Έλληνα για να εξαγοράζουν άλλα εργοστάσια μπύρας στην Ευρώπη και να ασκούν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο πιέσεις στα μικρά ελληνικά ζυθοποιία με αποτέλεσμα να τα οδηγούν στο «λουκέτο».
 
Από τα μυθικά κέρδη τους, μόνο ελάχιστα επενδύονται στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος φεύγει στο εξωτερικό.  Δεν είναι τυχαίο ότι ολλανδικές μπύρες πουλιούνται στα Ελληνικά καταστήματα και αγορές ακόμα και 60% πιο ακριβά από όσο στα αντίστοιχα Ολλανδικά.
 
Παρά τα δημοσιεύματα, παρά τις καταγγελίες και τα πρόστιμα, η κατάσταση συνεχίζεται και όλα αυτά με τις ευλογίες και την ανοχή του Ελληνικού Κράτους για δεκαετίες. Καθώς το μονοπώλιο στην αγορά της μπύρα φτάνει στα όρια του παρακράτους, κανείς δεν φαίνεται να έχει το θάρρος να τα βάλει με τον γίγαντα που έχει γεμίσει την αγορά με τα  δωρεάν ψυγεία του  όπου υπάρχει χώρος μόνο για τα δικά του προϊόντα και συνάπτουν παράνομα ιδιωτικά συμβόλαια για την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων τους.
 
Ο «ξεχασμένος» φάκελος της επιτροπής ανταγωνισμού
 
Η ιστορία, δεν έχει αλλάξει από τις 24 Ιουνίου του 2005 όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρέλαβε από τη Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης και συγκεκριμένα από τον πρόεδρό της κ. Δ. Πολιτόπουλο ένα φάκελο με στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά και τα μεγάλα εμπόδια που έβαλλαν κάποιοι στο δρόμο του.
 
Σύμφωνα με εκείνα τα στοιχεία, υπάρχει πλήθος προβλημάτων και σύμφωνα με το Βήμα, αυτά «πηγάζουν από τη κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει εξασφαλίσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία κατέχει μεταξύ 80% και 90% της αγοράς».  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  Από εκείνη τη στιγμή και μετά δόθηκαν πρόσθετα στοιχεία, κατέθεσαν μάρτυρες, πωλητές και χονδρέμποροι περιέγραψαν ενόρκως όσα υπέστησαν, όταν επιχείρησαν να διακινήσουν την μπίρα Βεργίνα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε πλέον πλήρη γνώση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά της μπίρας. Παρά ταύτα ουδέν συνέβη».
 
Βαριές καμπάνες στο Γερμανικό καρτέλ- μπύρας
 
Πολύ διαφορετικά είναι τα πράγματα στην Γερμανία, που πέρσι τον Ιανουάριο, επιβλήθηκε πρόστιμο 106,5 εκατ. ευρώ σε πέντε ζυθοποιίες και επτά φυσικά πρόσωπα από τις αρχές ανταγωνισμού. Το πρόστιμο επιβλήθηκε για τη δημιουργία καρτέλ μπύρας και τη χειραγώγηση των τιμών του προϊόντος. Οι αυξήσεις τιμών συμφωνούνταν πριν φτάσουν οι μπύρες σε σούπερ μάρκετ και μπαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: