Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Η εντεινόμενη κόντρα Ερντογάν-Ευρωπαϊκής Ένωσης και το «εφιαλτικό» σενάριο για την Ελλάδα

Οι απειλές του Ρ.Τ. Ερντογάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και η επιδείνωση των σχέσεων των δύο πλευρών προκαλούν μεγάλη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου. Κι ο λόγος δεν είναι άλλος από το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αν δώσει το σύνθημα ο Τούρκος πρόεδρος, ειδικά τώρα που εμφανίζεται ακόμη πιο ισχυρός, τα ελληνικά νησιά θα... “πνιγούν” στους μετανάστες και στους πρόσφυγες εν μέσω καλοκαιριού.
Την ανησυχία αυτή την εξέφρασε με συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση που η Τουρκία τινάξει στον αέρα την υπάρχουσα συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε ένα Plan B” δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας στη σκιά των επανειλημμέων απειλών από την Άγκυρα ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό αν δεν καταταργηθεί άμεσα η βίζα για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. 
Η επιδείνωση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία έγινε ολοφάνερη την περασμένη εβδομάδα, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε με ακύρωση της συμφωνίας έως τον Οκτώβριο, σε περίπτωση που δεν θα έχει δοθεί στην Τουρκία ως τότε η άρση του καθεστώτος βίζας.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διαπιστώνει με ανησυχία, πως η στρόφιγγα από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας έχει χαλαρώσει, με αποτέλεσμα αυτά να δέχονται καθημερινά πάνω από 100 νέους πρόσφυγες. Επίσης, η Τουρκία ανακάλεσε τους υπαλλήλους του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι είχαν κομβικό ρόλο στη διαδικασία των επαναπροωθήσεων με αποτέλεσμα αυτές να έχουν ουσιαστικά και πρακτικά σταματήσει.
Ήδη η κυβέρνηση γίνεται καθημερινά αποδέκτης των κραυγών αγωνίας των δημάρχων στα νησιά για το νέο προσφυγικό ρεύμα που εξαντλεί τις δυνατότητες φιλοξενίας που διαθέτουν. Ωστόσο, εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα το Μαξίμου και τους αρμόδιους υπουργούς είναι η τυχόν κατάρρευση της συμφωνίας σε επίπεδο ΕΕ-Τουρκίας.
Η ευρωπαϊκή απάντηση στις δηλώσεις Τσαβούσογλου ήταν η κλιμάκωση της σύγκρουσης. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε άλλωστε πως η συμφωνία για το προσφυγικό είναι στον αέρα και πως αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη.
Ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Η επιτυχία της συμφωνίας μέχρι τώρα είναι εύθραυστη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι επιδιώκει να την θέσει υπό αμφισβήτηση”, είπε ο Γιούνκερ.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προειδοποίησε μάλιστα για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν θα αφήσει την Τουρκία να την εκβιάσει: "Υπάρχουν όροι για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας και είναι γνωστοί σε όλες τις πλευρές. Είναι σαφές ότι είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση. Δεν έχει τώρα νόημα να θέτει ο ένας στον άλλον τελεσίγραφα και να απειλεί" είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
Είναι ενδεικτικό πάντως για την ανησυχία με την οποία παρακολουθεί το θέμα η κυβέρνηση, πως το προσφυγικό ήταν στην ατζέντα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Βουλγαρία. Ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκε και σε επίπεδο υπουργών Δημόσιας Τάξης στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ήταν η ενδεχόμενη αύξηση των ροών από την Τουρκία και η κοινή διαχείριση αυξημένων προσφυγικών ροών από την περιοχή του Έβρου.
Γενικώς, όπως διαπιστώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι εξελίξεις στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα, αφού την όποια αλλαγή στάσης θα την “λουστεί” η χώρα μας.
Ασφαλώς και πέραν του μεταναστευτικού υπάρχει και το ζήτημα των προκλήσεων στο Αιγαίο. Μπορεί προς το παρόν η αεροπορική δραστηριότητα να είναι μηδενική, αλλά μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξει έκρηξη προκλήσεων.
 www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: