Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Απίστευτο παρασκήνιο πίσω από τη "συμφιλίωση" Πούτιν - Ερντογάν

Η Ρωσία και η Τουρκία διαπραγματεύθηκαν μυστικά τη συμφιλίωσή τους στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, έπειτα από μια μεσολάβηση η οποία πραγματοποιήθηκε κυρίως από έναν τούρκο επιχειρηματία και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, αναφέρει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.
 
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντά την Τρίτη στην Αγία Πετρούπολη τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να... επισφραγίσει αυτή τη συμφιλίωση, έπειτα από μήνες διπλωματικής ψυχρότητας. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μόλις έναν μήνα μετά τη συμφιλίωση, στα τέλη Ιουνίου, η οποία κατέστη δυνατή αφού ο Ερντογάν εξέφρασε τη "λύπη" του για την κατάρριψη τον Νοέμβριο από τουρκικά καταδιωκτικά ενός ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου πάνω από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Τουρκία είχε αρχίσει να βολιδοσκοπεί τη Ρωσία για να τερματισθεί η κρίση μέσω του Τσαβίτ Τσαγκλάρ, ενός επιχειρηματία και πρώην υπουργού.

Αυτός ο τελευταίος έχει καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν στον Καύκασο, τον Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, ο οποίος έχει με τη σειρά του πρόσβαση στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου, τον Γιούρι Ουσάκοφ.


Η Άγκυρα άρχισε να συντάσσει μια επιστολή προς τη Μόσχα για να εκφράσει τη λύπη της για το αεροπορικό επεισόδιο ώστε να ξεπερασθεί η κρίση.

Ο πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πούτιν και τον Ερντογάν, δήλωσε στις 22 Ιουνίου στην Άγκυρα, αφού συναντήθηκε με τον ρώσο ηγέτη, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να του αποσταλεί αυτή η επιστολή.

Έτσι στις 24 Ιουνίου, έπειτα από αίτημα του ουζμπέκου προέδρου, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε στην Τασκένδη, όπου ο Πούτιν συμμετείχε στη σύνοδο του οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Η επιστολή επιδόθηκε στον σύμβολο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου και ο Πούτιν έδωσε τότε το πράσινο φως για τη συμφιλίωση, υποστηρίζει η Hurriyet.
Στη συνέχεια τα δύο μέρη δημοσιοποίησαν την επιστολή στις 27 Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τον τερματισμό της κρίσης, η οποία υπήρξε εξαιρετικά επιβλαβής για την τουρκική οικονομία.

www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: