Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης γράφει για τον
ξεχωριστό Σπύρο Γιαννιώτη που δεν είναι ψώνιο, δήθεν, φίρμα αλλά ένας
από μας. Αυτός που θέλεις να λες "τον γνώρισα και του έσφιξα το χέρι".
Κάθε μετάλλιο, κάθε επιτυχία, στον αθλητισμό, στην
επιστήμη παντού, ανήκει σε...
αυτόν που τα καταφέρνει και σε όσους θέλει αυτός να έχει δίπλα του. Σε όποιον κρίνει εκείνος ότι θέλει να είναι κοντά του, δίπλα του στην στιγμή του “ταμείου”. Όταν εξαργυρώνονται κόποι, αγωνίες και επενδύσεις ετών. Όταν οι μνήμες της αποτυχίας, που έγιναν υλικό για να χτίσουν το πείσμα και τη δύναμη που έφεραν τη δικαίωση, δεν είναι αβάσταχτες, αλλά έχουν γλυκάνει και είναι πια οι απαραίτητοι σύντροφοι σε μια πορεία δύσβατη αλλά με αίσιο τέλος. Οι υπενθυμίσεις ότι τίποτα δεν χαρίστηκαν. Πως όλα κατακτήθηκαν.
Είναι μυστήριες αυτές οι στιγμές μετά από τέτοιες
μοναδικές εμπειρίες όπως αυτή που ζήσαμε με τον Σπύρο Γιαννιώτη.
Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και είχε την ίδια δύναμη με αυτές που ο
δημοσιογράφος ως (προνομιακός) παρατηρητής των γεγονότων έχει ζήσει και
άλλες φορές, σε στάδια, γήπεδα, κολυμβητήρια. Υπάρχει ένα μυστικό. Είναι
καθαρά προσωπική προσέγγιση. Αυτές τις στιγμές ακόμα και όταν τις ζεις
από κοντά, ακόμα και αν έχεις το δικαίωμα και το προνόμιο (που λέγαμε
πιο πάνω) να ρωτήσεις τον πρωταγωνιστή, να μάθεις, να πάρεις την
ευκαιρία που δεν έχουν όλοι οι άλλοι, καλύτερα απλά να παρατηρείς. Να
ζήσεις τη στιγμή του. Να βιώσεις τη χαρά του. Αυτό είναι όλο το
“ρεπορτάζ”. Τίποτα άλλο! Όλα τα άλλα ακολουθούν, γιατί απλά δεν υπάρχει
τίποτα άλλο εκείνη τη στιγμή. 'Η μάλλον υπάρχει κάτι... Η ζήλεια! Ναι,
όλοι θα θέλαμε να το ζήσουμε αυτό.αυτόν που τα καταφέρνει και σε όσους θέλει αυτός να έχει δίπλα του. Σε όποιον κρίνει εκείνος ότι θέλει να είναι κοντά του, δίπλα του στην στιγμή του “ταμείου”. Όταν εξαργυρώνονται κόποι, αγωνίες και επενδύσεις ετών. Όταν οι μνήμες της αποτυχίας, που έγιναν υλικό για να χτίσουν το πείσμα και τη δύναμη που έφεραν τη δικαίωση, δεν είναι αβάσταχτες, αλλά έχουν γλυκάνει και είναι πια οι απαραίτητοι σύντροφοι σε μια πορεία δύσβατη αλλά με αίσιο τέλος. Οι υπενθυμίσεις ότι τίποτα δεν χαρίστηκαν. Πως όλα κατακτήθηκαν.
Ναι η προσπάθεια. Γιατί, αγαπητοί μου, ακόμα και να στο τέλος αυτής της υπέροχης κούρσας όταν έξι-οκτώ αθλητές όρμησαν μπροστά μετά από 9.700 μέτρα κολύμβησης για να ανέβουν στο βάθρο υπήρχε το ενδεχόμενο ο Σπύρος να μην τα κατάφερνε. Μπορεί αυτή τη τελευταία χεριά να του στοίχιζε όχι το χρυσό αλλά το μετάλλιο, γενικά. Ήταν όλα μέσα στο παιχνίδι, γιατί αυτό το παιχνίδι είναι πολύ σκληρό. Όμως η προσπάθεια, η ένταση, το πείσμα, η δύναμη που μας κράτησε κολλημένους στην οθόνη με την καρδιά να βροντοχτυπάει θα ήταν πάλι παρούσα. Δεν θα είχε δικαιωθεί αλλά θα ήταν εκεί. Όπως και τα τέσσερα χρόνια που ο Σπύρος αγνόησε το νόμο της ηλικίας και άκουσε μόνο την καρδιά του και την “καψούρα” του. Τα τέσσερα χρόνια που τα δάκρυα του Λονδίνου έγιναν νερό στο μύλο της επιμονής γιατί ήξερε ότι μπορεί να τα καταφέρει. Καλύτερα απ' όλους μας ήταν ο ίδιος ο Γιαννιώτης που ήξερε ότι η πρόκληση που έβαλε στον εαυτό του δεν ήταν απάτητη κορυφή.
Η αλήθεια όμως είναι ότι ο βετεράνος Γιαννιώτης είναι μια ιδιαίτερη ιστορία. Αυτή η ξεχωριστή που μπορεί να γίνει ταινία σε κάποια άλλη χώρα. Είναι αυτός που θέλεις να λες “τον γνώρισα και του έσφιξα το χέρι” και να ψηλώνεις κι εσύ μαζί με ότι έχει καταφέρει. Γιατί δεν είναι ψώνιο, δεν είναι δήθεν, δεν είναι φίρμα. Είναι ένα από εμάς. Το χαμόγελό μας και το δάκρυ μας. Στη χαρά και τη λύπη.
Αυτά τα ολίγα (ίσως και μπερδεμένα). Από καρδιάς, παρότι -ναι- η στιγμή είναι δικιά του!
www.sport24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου