Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Τι συμβολίζει η Κομπανί για τους Κούρδους και γιατί επιθυμεί την καταστροφή της η Τουρκία

Η πόλη Κομπανί, βρίσκεται ακριβώς στη μεθοριακή γραμμή της Συρίας με την Τουρκία, έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τους Κούρδους, αλλά και ψυχολογική. Αυτό ...
επισημαίνει ο Γκύντερ Ζόιφερτ, εμπειρογνώμων σε θέματα Τουρκίας του Ινστιτούτου Επιστήμη και Πολιτική στο Βερολίνο, σε συνέντευξή του στην «Deutsche Welle».
«Πριν από ενάμιση χρόνο ο αρχηγός των Κούρδων στην Τουρκία, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, έκλεισε...

ειρήνη με την Άγκυρα. Από την άλλη εξήγγειλε ένα κοινωνικό μοντέλο συμβίωσης διαφόρων εθνοτήτων και θρησκειών στην Εγγύς Ανατολή, που στηρίζεται σε αυτό της άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας. Αυτό το μοντέλο έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί στο Κομπανί. Αυτό σημαίνει ότι για τους Κούρδους της Τουρκίας και κυρίως για τους οπαδούς του ΡΚΚ η πόλη αυτή έχει μεγάλη συμβολική σημασία ως τόπος. Εκεί εφαρμόζεται για πρώτη φορά το κοινωνικό μοντέλο του πολιτικού τους ηγέτη.
Στα μάτια τους το Κομπανί συμβολίζει το μέλλον των Κούρδων στην Εγγύς Ανατολή» εξηγεί ο διεθνής αναλυτής.
«Με την πτώση της πόλης ο κουρδικός πληθυσμός της Τουρκίας θα συνέδεε και τον τερματισμό της ειρηνευτικής διαδικασίας, πολύ απλά γιατί οι Κούρδοι της χώρας δεν κάνουν καμιά διάκριση με τους ομοεθνείς τους στη Συρία» υποστηρίζει ο Γερμανός εμπειρογνώμων.
«Σε μεγάλο ποσοστό είναι συγγενείς τους. Στη δεκαετία του '30 πολλοί Κούρδοι της Τουρκίας μετανάστευσαν στη Συρία. Μιλούν την ίδια γλώσσα. Το PKK, τα τελευταία 20 χρόνια, στρατολογεί νέους από το συριακό Κουρδιστάν για τον ένοπλο αγώνα του στην Τουρκία. Με λίγα λόγια, υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες και για τους Κούρδους στην Τουρκία. Γι' αυτό, ενδεχόμενη πτώση του Κομπανί θα ισοδυναμούσε με εχθρική πράξη και διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας» προσθέτει.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: