Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση για όλους

20121229_kl_asfalisiΑπό το 2011, το ΔΝΤ προσπαθεί να επιβάλλει την ιδιωτική ασφάλιση και φαίνεται ότι δεν το έχει ξεχάσει. Το θέμα επανέρχεται…

Την ιδέα είχε υιοθετήσει και η ΤτΕ το 2012:...

Υπέρ της «αυτόματης (ή υποχρεωτικής) εγγραφής όλων των εργαζομένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες -παράλληλα με την αυτόματη εγγραφή στον ΕΟ-ΠΥΥ- τάσσεται η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεσή της. Σ΄ αυτήν αφιερώνεται ένα δεκασέλιδο ένθετο, στο οποίο η ΤτΕ αναλύει εκτεταμένα τα θετικά αποτελέσματα της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (2010) στη βιωσιμότητα των Ταμείων και καταλήγει στην ανάγκη δυναμικής αξιοποίησης της επαγγελματικής και, κυρίως, της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα.
Στόχος, όπως επισημαίνεται, είναι με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπιστούν οι «μνημονιακές» απώλειες στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στις ασφαλιστικές παροχές των ασφαλισμένων. Το ενδιαφέρον είναι ότι το σχέδιο αυτό δεν αφήνει απ΄ έξω ακόμα και όσους χάνουν τη δουλειά τους!
Μιλώντας στο «Κ», κορυφαίο στέλεχος πολύ μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα (η οποία -θεωρητικά- θα είχε κάθε συμφέρον από ένα τέτοιο άνοιγμα της ασφαλιστικής αγοράς της χώρας) αποδίδει σε «πρωτοβουλία της τρόικας» αυτήν την πρόταση. Υπαγορεύεται, δε, από τη «λογική της ιδιωτικοποίησης των πάντων, λόγω της παράλυσης του ελληνικού δημόσιου τομέα», επισημαίνει η ίδια πηγή.
Παρόμοιες πιέσεις είχαν ανιχνευθεί και το 2011, όταν, με όχημα ένα πιλοτικό πρόγραμμα κρατικής-κοινοτικής επιδότησης των ασφαλιστικών εταιρειών για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας σε ανασφάλιστους ανέργους, η τρόικα θέλησε -χωρίς αποτέλεσμα- να ανοίξει το ζήτημα της υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης και των εργαζομένων […] 
Από την άλλη μεριά, η ΤτΕ δεν υποστηρίζει άκριτα την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση (ως αντίβαρο στις δραματικά μειωμένες συντάξεις που θα δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία), αλλά αναγνωρίζει δύο βασικά εμπόδια στην εφαρμογή μιας τέτοιας τολμηρής αλλαγής: την εκτεταμένη παραοικονομία που υπάρχει στην Ελλάδα (πάνω από το 24% του επίσημου ΑΕΠ), αλλά και τους κίνδυνους των κεφαλαιοποιητικών ασφαλιστικών συστημάτων, λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Φανταστείτε, το άρθρο του 2012 μιλούσε για τις τότε δραματικά μειωμένες συντάξεις που σήμερα είναι ακόμα πιο μειωμένες, αλλά και την παραοικονομία που επίσης δεν μειώθηκε αλλά αυξάνει σταθερά όσο βαθαίνει η ύφεση και αυξάνουν οι φόροι.

Με τίτλο: «Τα ταμεία φεύγουν, οι ασφαλιστικές έρχονται!» κυκλοφορεί αυριανό Κυριακάτικο άρθρο της Realnews, η οποία αποκαλύπτει ότι «η τρόικα προτείνει υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση». Σύμφωνα με την εφημερίδα: «Οι δανειστές ζητούν να καταργηθούν οι συντάξεις και οι παροχές στους ασφαλισμένους μετά από εργατικό ατύχημα και να δίνονται από ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια».

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, «Για «βόμβα» στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους μιλούν στο υπουργείο Εργασίας. Φόβοι ότι η απαίτηση της τρόικας αποτελεί το πρώτο βήμα για σταδιακή μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος με αντικατάσταση υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες».

www.i-gata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: