Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Κράτος-ζούγκλα: Αναστολή νόμων για ανθρώπινα δικαιώματα

kratos-zougkla-anastoli-nomwn-gia-anthrwpina-dikaiwmataΣτην αναστολή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προχωρά η Τουρκία κατά τη διάρκεια της ισχύος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, προκαλώντας νέες επιπλοκές στη διαδικασία της έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Ν.Κουρτουμλούς σε σχετική συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της... τρίμηνης ισχύος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ανακοινώθηκε από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν η Άγκυρα θα αναστείλει τη σχετική σύμβαση.
 
«Η Γαλλία έχει κηρύξει και εκείνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχει αναστείλει τη συνθήκη», είπε ο Κουρτουμλούς, «αυτό δεν αντίκειται στη συνθήκη, προβλέπεται στο άρθρο 15» και διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες. Η Τουρκία ελπίζει ότι θα αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό, εντός ενός ή ενάμιση μήνα. 
Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται μετά από μια σειρά «εκκαθαρίσεων» που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με απομάκρυνση ή σύλληψη πάνω από 60.000 ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή ο Μ. Simsek, επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός, ανέφερε πως ο κίνδυνος και η απειλή στην Τουρκία είναι πραγματική και ότι η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι για αυτό το δίκτυο (σσ. του Γκιουλέν). Δεν θα παρακάμψουμε το κοινοβούλιο για να νομοθετήσουμε κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Θα το κάνουμε μόνο για να «εκκαθαρίσουμε» αυτό το δίκτυο.

H κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας έχει ως στόχο την αποτροπή ενός πιθανού δεύτερους πραξικοπήματος ανέφερε νωρίτερα υπουργός Δικαιοσύνης Bekir Bozdag, μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Οι πολίτες δεν θα δουν κάποια αλλαγή στη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα επηρεαστούν από αυτήν αρνητικά η οικονομία και οι επενδύσεις.

www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: