Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Η φοροκαταιγίδα οδηγεί όλο και περισσότερους Έλληνες στην «μαύρη» οικονομία

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός 

Αυτή τη στιγμή η παραοικονομία (ή αλλιώς μαύρη οικονομία) αποτελεί πρωταρχική λύση για τον μισό πληθυσμό της χώρας, όσον αφορά καπνικά προϊόντα (τσιγάρα, καπνός) αλλά και σε αλκοόλ και τρόφιμα.

Στην σκιά των ελεκτικών αρχών χιλιάδες πολίτες προσπαθούν... με κάθε τρόπο  να αποφύγουν τον εξωφρενικό  ΦΠΑ, που στα τρόφιμα φθάνει στο 24%, ενώ στα προϊόντα καπνού και στο αλκοόλ ξεπερνάει το 120%.

Βέβαια σε αυτό έχουν βοηθήσει και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που αφορούν το εισόδημα και τις ασφαλιστικές εισφορές (φορολογία εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) και έτσι καθημερινά με νέες «ιδέες» και κόλπα φοροδιαφυγής βρίσκουν το δρόμο των συναλλαγών.

Και πως κάποιος να μην προτιμήσει πχ τον χύμα καπνό που αυτή τη στιγμή πωλείται από 30 έως 50 ευρώ το κιλό, που αντιστοιχεί σε 50 πακετάκια καπνού με αξία 250 ευρώ!!! Ομοίως τα χύμα κρασιά - τσίπουρα και ούζα πωλούνται προς 2-3 ευρώ το λίτρο στη μαύρη αγορά, ενώ στα σουπερ μάρκετ από 5-13 ευρώ (ανάλογα με το είδος).

Βέβαια στα προϊόντα της μαύρης αγοράς πάντα ενέχει ο κίνδυνος της κακής ποιότητας του τελικού προϊόντος. Όμως με διαφορές που φθάνουν ακόμα και τα 200 ευρώ κάποιοι προτιμούν να πάρουν τα ρίσκα τους...

Φίλοι αναγνώστες ζούμε σε μια νέα εποχή ποτοαπαγόρευσης / καπνοαπαγόρευσης και το παράλληλο σύστημα του μαύρου εμπορίου τώρα κάνει χρυσές δουλειές... Κρίμα που κάποιοι στις πολυθρόνες των υπουργείων τους δεν το καταλαβαίνουν.

Και το χειρότερο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της μαύρης αγοράς διοχετεύεται στο έγκλημα... Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα... Και ο τελευταίος που φταίει είναι ο λαός που πλέον δεν έχει άλλη λύση...
 
www.e-koutsobola.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: