Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Την αντίδραση Ερντογάν στο Αιγαίο φοβάται η Αθήνα


Η υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο του τουρκικού στρατού, την ημέρα που πραγματοποιούνταν η αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στην γείτονα χώρα, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Μετά από τις συνήθεις... αρχικές κυβερνητικές... παλινδρομήσεις, αυτήν την φορά από τον αν. υπουργό Εθν. Άμυνας Δ. Βίτσα που με δηλώσεις του τάχθηκε αρχικά υπέρ της έκδοσης των 8 αξιωματικών και κατόπιν «άφησε» το θέμα στα χέρια της δικαιοσύνης, το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να κατανοεί ότι η υπόθεση για την απόδοση ασύλου ή την έκδοση των 8 αξιωματικών είναι ένα παιχνίδι με την φωτιά για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, μετά την καταστολή του πραξικοπήματος που ισχυροποίησε τον Τούρκο Πρόεδρο, έχουν προχωρήσει σε επιθέσεις τόσο κατά των ΗΠΑ για την έκδοση του Ιμάμη Γκιουλέν, όσο και κατά της Ευρώπης.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού Γιλντιρίμ ο οποίος απάντησε στα ερωτήματα αξιωματούχων των ΗΠΑ σχετικά με τις αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν στο πραξικόπημα ότι και στην 11 η Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ δεν είχαν αποδείξεις για τους υπαίτιους της κατάρριψης του αεροπλάνου στους δίδυμους πύργους, αλλά προχώρησαν σε προσαγωγές.
 
Μετά την επιθετική τακτική που ακολουθεί ο Ερντογάν εναντίον των ΗΠΑ, ασκεί ασφυκτικές πιέσεις προς την Ελλάδα για την έκδοση των 8 αξιωματικών του τουρκικού στρατού. Μετά την επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι ο Έλληνας ομόλογός του δεσμεύτηκε ότι εντός 15 ημερών, η Ελλάδα θα εκδώσει τους 8 αξιωματικούς. Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι ο Πρωθυπουργός είπε στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το διεθνές δίκαιο για την παροχή πολιτικού ασύλου οι οποίες κρατούν περίπου 15 ημέρες.
Όμως οι δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα άναψαν νέες φωτιές στην κυβέρνηση η ο οποία κινείται στις συμπληγάδες μεταξύ της διαδικασίας για άσυλο των 8 αξιωματικών που έχουν καταφύγει στην Β. Ελλάδα και των πιέσεων της τουρκικής κυβέρνησης η οποία απειλεί ουσιαστικά με το προσφυγικό. Αθήνα και Βρυξέλλες τρέμουν στην ιδέα ότι η Τουρκία διατίθεται να ανάψει το φυτίλι του προσφυγικού με τα 2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στα μικρασιατικά παράλια και εν δυνάμει θα μπορούσαν να μετακινηθούν στα ελληνικά νησιά.



Ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς σε δηλώσεις του έφτασε τα όρια της απειλής προς την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας «Αν επιστραφούν το συντομότερο δυνατό, αυτό πραγματικά θα είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο στις διμερείς σχέσεις μας. Αν όχι, θα είμαι πολύ ανήσυχος ως πρεσβευτής. Και πρέπει να πω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει καθόλου». Μετά από λίγες ώρες υπογράμμισε ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του.
Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Αλέξης Τσίπρας τρέμουν στην ιδέα ότι οι Τούρκοι προκειμένου να πιέσουν περαιτέρω την Ευρώπη είναι διατεθειμένοι να τονίσουν με κάθε τρόπο ότι κρατούν τα κλειδιά του προσφυγικού. Για τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει αρκετές κυβερνητικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αναζητηθεί φόρμουλα αντιμετώπισης του προβλήματος. Από την μία πλευρά οι διαδικασίες απόδοσης πολιτικού ασύλου είναι χρονοβόρες στον βαθμό που εξασφαλίζουν την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Υπενθυμίζεται ότι για τους πρόσφυγες που έχουν έρθει στην Ελλάδα η διαδικασία κρατά από 5 μήνες έως και δύο χρόνια. Από την άλλη η προοπτική να θεσμοθετηθεί η θανατική ποινή στην γείτονα χώρα αποτελεί λόγο για να μην πραγματοποιηθεί η έκδοση των τούρκων αξιωματικών στην χώρα τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αρχικές δηλώσεις του αν. υπουργού Δ. Βίτσα έχουν περιπλέξει τα πράγματα για την κυβέρνηση παρά τις διορθωτικές δηλώσεις. Η τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου για την παροχή πολιτικού ασύλου που αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ε.Ε. και της Αθήνας έρχεται σε σύγκρουση με την έμμεση απειλή των Τούρκων για το προσφυγικό που προκαλεί τρόμο τόσο τις Βρυξέλλες όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: